Bowentherapie voor dieren

 

Bowentherapie heeft op dieren hetzelfde effect als op mensen. Onder de kopjes, ‘Wat is Bowentherapie’ en ‘Hoe werkt het’, vind je informatie over deze therapie.

 

Voorwaarden voor een Bowenbehandeling

De Bowentherapie is niet als vervanging bedoeld voor normale medische behandelingen voor jouw dieren. Consulteer altijd eerst je dierenarts. Paarden 3 dagen voor of na de behandeling niet door een hoefsmid laten behandelen. Je dieren één week voor of na de behandeling niet laten inenten of ontwormen en geen werk aan tanden of gebit laten uitvoeren. Ook is het beter om één week voor of na de behandeling geen andere manuele therapie te laten doen.

 

Paarden

Bowentherapie helpt pijn en spanning te verminderen en stimuleert het zelfgenezend vermogen van het paard. De therapie herstelt de balans in het lichaam. Fysieke klachten zoals bijvoorbeeld spijsverteringsklachten of klachten aan het bewegingsapparaat verdwijnen hierdoor.

 

Goede resultaten zijn behaald bij de volgende problemen:

·                Ongelijkheid in het lichaam of onregelmatigheden in de beweging

·                Langdurende kreupelheid

·                Bij spieratrofie of onbalans in de ontwikkeling van de spieren

·                Gevoelige en pijnlijke rug

·                Verminderde weerstand

·                Stijfheid veroorzaakt door: hoge leeftijd, trauma’s

·                Trauma’s veroorzaakt door slecht passende zadels of dekens e.d.

·                Verstoringen door littekenweefsel van oude wonden

·                Voorkomen van littekenvorming bij verse wonden of verwondingen

·                Ademhalingsproblemen

·                Allergieën

·                Hoofdschudders (ataxie)

·                Bloedcirculatieproblemen

·                Blaas- en/of plasproblemen

·                Ongewone veranderingen van het temperament zoals bijten

·                Overgevoeligheid bij het poetsen, optuigen of bekappen e.d.

·                Een traag werkend lymfesysteem of een verzwakt immuun systeem

 

Sportpaarden

Deze therapie is ideaal voor sportpaarden om:

·                     hun functioneren te verbeteren

·                     dat het preventief werkt om letsels te voorkomen

·                     dat het de hersteltijd bespoedigt na een wedstrijd

·                     het verteringsproces verbeteren (minder kans op spierbevangenheid)

 

Fokmerries

Merries voor en na het veulenen, kunnen veel baat hebben bij Bowentherapie. Het helpt de merrie op een evenwichtige wijze de dracht door te komen, om haar vervolgens na het veulenen weer snel haar eigen balans te laten vinden. Hierdoor wordt tevens de melkproductie bevorderd.

 

Honden

Welke honden hebben baat hebben bij Bowentherapie? Je zou eigenlijk beter kunnen vragen, welke honden niet? Het ontspanningseffect en stimulering van de doorstroming van een lichaam is voor iedere hond gewoon heerlijk. De aanraking bij de behandeling is zo zacht dat deze voor dieren met chronische pijn een verademing betekent en ontspanning geeft.

 

Fysieke klachten

De therapie herstelt de balans in het lichaam van de hond. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Fysieke klachten zoals bijvoorbeeld spijsverteringsklachten of klachten aan het bewegingsapparaat verdwijnen hierdoor.

 

Mentale klachten

Echter ook mentaal is deze techniek inzetbaar. Op het gebied van bijvoorbeeld gedrag, zoals angsten, heeft het al veel resultaten laten zien.

 

Preventief

Preventieve behandeling voor honden in de sport is net als bij sportpaarden zeer aan te bevelen. Dit ter voorkoming van bijvoorbeeld overbelasting en/of blessures.

 

Katten

Ook voor katten is deze therapie perfect. Het karakter van de kat maakt echter de behandeling. Daar wil ik mee zeggen dat de kat zelf bepaalt of hij/zij behandeld wil worden en hoelang de behandeling duurt. Wanneer een kat gedwongen de behandeling ondergaat is er totaal geen effect.

 

Konijnen

De behandeling bij konijnen duurt vaak maar een paar minuten met lange pauzes. Omdat het een klein dier is met een relatief korte levensduur kan het niet veel verdragen. De behandeling is zeer effectief bij snot.

 

Behandelplaats

Dieren behandel ik bij voorkeur in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat voorkomt stress. De behandeling is dan vaak effectiever.